אופטומטריסט הוא בעל מקצוע שעוסק באבחון של בעיות ראייה, במעקב אחר כושר הראייה של מטופלים ובהגשת טיפול לא פולשני לשורה של בעיות ראייה ומחלות עיניים שבאות לידי ביטוי בשבירת אור לא תקינה. האופטומטריסט מאבחן בעיות כמו למשל מיופיה (קוצר ראייה), הייפרופיה (רוחק ראייה), עין עצלה, אסטיגמציה ועוד.
בישראל אופטומטריסט צריך להחזיק בתואר ראשון באופטומטריה וכן ישנם מסלולי לימוד לתואר שני בתחום. כמו כן יש לציין שבמספר מצומצם של מדינות כמו למשל במקסיקו ובקנדה ניתן ללמוד במסלול לתואר שלישי באופטומטריה אך מסלול זה לא קיים בישראל נכון לכתיבת שורות אלה.
אילו בדיקות מבצע האופטומטריסט?
הבדיקות הטיפוסיות שמבצע האופטומטריסט מכילות ארבעה מרכיבים עיקריים להלן:
- רמת התפקוד של העין באופן כללי.
- רמת התקינות של המערכת השרירית והעצבית בעין ובמערכת הראייה בכלל.
- איכות שבירת קרני האור בעין ואת מידת החדות של הראייה.
- מידת הבריאות של העין.
הבדיקות שעורך האופטומטריסט מתבצעות באמצעות מגוון של מכשירים טכנולוגיים שמסוגלים לבדוק את כל הנתונים שהוזכרו לעיל.
אופטיקאי, אופטומטריסט ורופא עיניים – יחי ההבדל הקטן
רבים בקרב הציבור הרחב לא מודעים להבדלים המשמעותיים שבין אופטיקאי, אופטומטריסט ורופא עיניים. אופטיקאי הוא איש מקצוע שסיים הכשרה של שנתיים בלבד שמתפקד על תקן של טכנאי או יועץ בענייני משקפי ראייה או עדשות מגע ומתוקף סמכותו הוא יכול לבחור עבור הלקוחות עדשות ולהרכיב אותן.
אופטומטריסט לעומת זאת הוא בעל מקצוע שסיים מסלול לימודים בן ארבע שנים ובאפשרותו לבצע בדיקות עיניים יסודיות, ביכולתו לאבחן ליקויים בעיניים ובראייה, לתת דיאגנוזה לגבי פתולוגיות ומחלות שונות בעיניים ולהעביר את האבחנות המקצועיות שלו לידי רופא עיניים להמשך טיפול.
רופא עיניים מסוגל בנוסף לכל אלה גם להגיש טיפול לרבות טיפול כירורגי או תרופתי אך אינו עוסק בהתאמת משקפיים.
הדבר החשוב ביותר שיש לדרוש מאופטומטריסט שמטפל באוכלוסייה הוא להציג רישיון לעסוק בתחום מטעם משרד הבריאות. לרוע המזל כיום פועלים בתחום במסגרת חנויות האופטיקה הרבות בישראל אופטומטריסטים שסיימו את לימודיהם בחו"ל שלא מחזיקים ברישיון המתאים.
מתי מומלץ לגשת לאופטומטריסט כדי לעבור בדיקת עיניים?
ישנם מצבים רבים שבהם מומלץ לגשת לאופטומטריסט שכוללים כל מצב שבו האדם חש בכאבי ראש בעקבות קריאה מאומצת, בהפרעות ראייה חריגות כמו הופעה של עצמים בשדה הראייה שלא נמצאים במציאות או בכל מקרה שבו חלה ירידה ביכולת הראייה התקינה.
בנוסף לכך ההמלצה הרווחת מפי המומחים בתחום היא שכל אדם שמרכיב משקפיים ייגש לביצוע בדיקות ראייה אחת לשנה לכל הפחות וכי כל אדם שמרכיב עדשות מגע ייגש לביצוע של בדיקת ראייה לפחות אחת לחצי שנה.
לפי החוק הנהוג במדינת ישראל בדיקות עיניים בילדים מורשים לבצע אך ורק רופאי עיניים ולא אופטומטריסטים. הבדיקה המקיפה של הראייה מתבצעת בישראל רק בגיל שש, אך ההמלצה הכללית היא לגשת לביצוע בדיקה שגרתית עוד קודם לכן על מנת לזהות בעיות ראייה שונות שלא באות לידי ביטוי בתסמינים קליניים.
החשיבות של פנייה לאופטומטריסט
כיום ישנן רשתות מסוימות שמשווקות לציבור הרחב עדשות מגע אופטיות או צבעוניות ללא מרשם רופא. ההנחה היא שהציבור הרחב לא ירכוש על דעת עצמו אמצעים לשיפור הראייה מבלי שייוועץ על כך עם אופטומטריסט אך כיום אנחנו עדים ליותר ויותר מקרים בהם אנשים סובלים מנזק בלתי הפיך לראייה שלהם פשוט משום שהחליטו לדלג על הפנייה לאופטומטריסט ולהגיע ישירות לשלב הרכישה.
הסכנה הגדולה ביותר טמונה בהרכבה של עדשות מגע אופטיות או צבעוניות מבלי להיות מודעים לסכנות שטמונות בשימוש לא נכון בעדשות. מעבר לכך שאופטומטריסט מסוגל להתאים את המשקפיים או את העדשות באופן האופטימאלי, הוא גם האדם שמסוגל לספק ללקוחות את הידע החשוב כל כך בדבר המעקב אחרי בריאות העין שלהם ואת המידע בנוגע לאופן השימוש הנכון במוצרים השונים.
במידה ובריאות העין ואיכות הראייה של האוכלוסייה חשובה לה, מוטב לכל אדם באשר הוא שלא לעשות שימוש בעדשות מגע מכל סוג שהוא ויהיו אלה עדשות מגע אופטיות או עדשות מגע צבעוניות ללא מספר או במשקפיים מבלי לגשת ראשית לבדיקת התאמה אצל אופטומטריסט במהלכה יעבור אליו כל המידע הרלוונטי.