טכנאי משקפיים הוא השם העממי שניתן למקצוע האופטיקאי. לעתים קרובות אנשים בקרב הציבור הרחב מתבלבלים בין מקצועי האופטיקאי למקצוע האופטומטריסט כיוון שישנן נקודות השקה רבות בין שני המקצועות הנ"ל.
באופן כללי ניתן להגיד שהאופטיקאי הוא האדם שמתמחה בהכנה של משקפיים לפי מרשם ואילו האופטומטריסט הוא האדם שמבצע את בדיקות הראייה על מנת להתאים את המספר של המשקפיים לבעיית הראייה ממנה סובל המטופל.
ניתן להקביל את יחסי הגומלין בין האופטיקאי לאופטומטריסט למערכת היחסים בין האורתופד שממליץ על מדרסים מסוימים לבין האדם שמייצר או שמתקין את המדרסים עבור הלקוח.
מסלולי הלימוד
הבדל משמעותי ביותר בין האופטומטריסט לבין האופטיקאי הוא שאופטומטריסט צריך להיות בעל תואר אקדמי ורישיון של משרד הבריאות לעסוק בתחום וזאת לאחר שסיים מסלול לימודים בן ארבע שנים. אופטיקאי לעומת זאת יכול להסתפק בקורס אופטיקה ואינו נדרש להציג תואר אקדמי על מנת לעבוד כטכנאי משקפיים.
ישנם שני קורסים של אופטיקה שניתן ללמוד היום בישראל: קורס אופטיקאי סוג 1 מכשיר את הסטודנט לעבודה תחת אופטיקאי בכיר ואילו קורס אופטיקה סוג 2 מכשיר את הסטודנט להיות אופטיקאי עצמאי כשעם סיום הלימודים וקבלת התעודה באפשרותו לפתוח עסק עצמאי ואפילו חנות אופטיקה משלו.
מה לומדים בקורס אופטיקה?
התכנים של מסלולי הלימוד נחלקים לשניים. חלק אחד קשור בתיאוריות לגבי האור, האופטיקה של העין, פעולת הראייה והפסיכולוגיה של הראייה והחלק השני עוסק בנושאים שקשורים בעבודה הפרקטית של טכנאות המשקפיים.
בין היתר מדובר על טכניקות של חיתוך עדשות והתאמת עדשות למסגרות השונות כשמן הסתם על מנת להיות מסוגל לבצע את הפעולות האלו נדרשת שליטה רחבה במגוון סוגי מכשירים מתקדמים.
עוד הבדל שיש לציין על מנת לסבר את האוזן בין עבודת האופטיקאי לעבודת האופטומטריסט הוא שאופטיקאי לא עובד מול קהל לקוחות בדרך כלל. בניגוד לאופטומטריסט, לאופטיקאי אסור לבצע בדיקות ואסור לו לאבחן בעיות ראייה פשוט משום שאין לו את הידע הדרוש כדי לעשות זאת.
אופטיקאי או טכנאי משקפיים מתעסק אך ורק בתהליכי הייצור וההתאמה של העדשות ולא מעבר לכך.
עם זאת, יש לציין שבמידה והאופטיקאי מעוניין בכך הוא יכול בהחלט להמשיך וללמוד לתואר אופטומטריסט וכך להחזיק בשני הכובעים גם יחד. כיום ישנם אופטומטריסטים רבים שמחזיקים גם בתעודת אופטיקאי בישראל.