בדיקת פכימטריה היא בדיקת אולטרסאונד מיוחדת שמאפשרת להעריך באופן מדויק את העובי של קרנית העין.
בדרך כלל הבדיקה מתבצעת באמצעות מתמר שמונח ישירות על הקרנית. באופן עקרוני הבדיקה פועלת באותו האופן שבו פועלות בדיקות אחרות שעושות שימוש באולטרסאונד.
מדובר על שימוש בגלי קול בתדרים כה גבוהים עד שהאוזן האנושית לא מסוגלת לשמוע אותם. התדרים נפלטים מהמכשיר לכיוון הרקמה או האיבר הנבדק וכאשר הם מוחזרים למתמר ניתן לייצר תמונה גרפית ממוחשבת של האיבר שנסרק.
בדיקות דומות מבוצעות כאשר מעוניינים לאשר כי מערכות הגוף של העובר שלמות מבחינה אנטומית וכן כאשר מעוניינים לאבחן שורה ארוכה של מחלות אחרות.
מתי יש לבצע את הבדיקה?
הקרנית היא הרקמה שממוקמת בחלק הקדמי ביותר של העין. תפקידה המרכזי הוא לשבור את קרני האור ולהעביר אותן הלאה להמשך מערכת הראייה, לעדשה ולרשתית.
כל פגם בקרנית יבוא לידי ביטוי בעיוות של הראייה. לפיכך במקרים מסוימים הבדיקה משמשת על מנת לאבחן מחלות של הקרנית שגורמות להיווצרות של בצקת בקרנית. הבצקת גורמת לקרנית להתעבות ובעקבות כך הראייה מתעוותת.
בנוסף לכך הבדיקה משמשת גם להעריך את הצלחת הניתוחים להשתלת קרנית שמבוצעות בחולים שסבלו ממחלות של הקרנית וכן מבוצעת באופן שגרתי בקרב מועמדים לניתוח להסרת משקפיים.
הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבמהלך הניתוח משייפים חלק מהקרנית ובמקרים בהם הקרנית דקה במיוחד, לא ניתן לבצע את הניתוח ולכן יש להעריך מראש מה הוא עובי הקרנית והאם ניתן לבצע את הניתוח במטופל או לא.
בנוסף לכל המקרים הנ"ל לא אחת הבדיקה משמשת גם לצורך קבלת החלטות בנוגע לתהליך הטיפול בחולי גלאוקומה, מחלה שגורמת לעלייה בלחץ התוך עיני שאחד מגורמי הסיכון המוכרים שלה הוא קרנית דקה יחסית.
כיצד מתבצעת בדיקת פכימטריה?
לפני תחילת הבדיקה הרופא שמבצע את הבדיקה מטפטף מספר טיפות עיניים לעיני הנבדק על מנת לאלחש את האזור הנבדק.
לאחר שהטיפות אלחשו את עיני הנבדק הרופא יצמיד את המתמר הזעיר לקרנית במשך מספר שניות. במהלך השניות האלו המתמר יזין נתונים למחשב שיאפשרו למדוד את המרחק בין חלקה הקדמי של הקרנית לחלקה האחורי. לאחר סיום הבדיקה הנבדק ישוחרר לביתו. מדובר על בדיקה פשוטה, קצרה, לא מסוכנת ונטולת תופעות לוואי.
ישנם מכונים שבהם הבדיקה מבוצעת ללא טיפות כאשר עינו של המטופל עצומה וכך ניתן לבצע אותה מבלי ליצור אי נעימות בעין.
במידה וקיימות שאלות נוספות ניתן כמובן להתייעץ עם הרופא לפני ביצוע הבדיקה אך חשוב לציין כי מדובר על בדיקה שכיחה ביותר שמבוצעת אלפי פעמים מדי יום ללא תקלות בכל רחבי העולם כמו גם בישראל.