דלקת עיניים היא תופעה שכיחה מאוד במיוחד בקרב ילדים אך יכולה להופיע בכל גיל שהוא. קיימים גורמים רבים ביותר שיכולים להוביל להיווצרות של דלקת בעין ובהתאם לכך קיימות מגוון שיטות טיפול שמשתנות בהתאם לגורם הדלקת. במאמר זה נפרט אודות הגורמים השונים לדלקת עיניים ועל הטיפולים המתאימים לגורמים השונים.
התסמינים של דלקת עיניים
התסמין השכיח ביותר של דלקת עיניים הוא אדמומיות בעיניים ובעפעפיים שנובעת מהתרחבות של כלי הדם בעין. בנוסף העיניים עלולות להיות נפוחות וכן בדרך כלל תתלווה לדלקת תחושת צריבה, גרד או כאב. תסמין נוסף של דלקת עיניים יכול להיות הפרשה מוגברת של דמעות וכן הפרשה של חומרים סמיכים בגוון שקוף, צהבהב או ירקרק מעין אחת או משתי העיניים.
בתינוקות התסמינים של הדלקת יכולים להיות בנוסף לכל אלו שהוזכרו לעיל גם אובדן של התיאבון, קושי בפתיחה של עין אחת או שתיים, הידבקות של הריסים, קשיי שינה או קשיי הירדמות ומצב רוח עצבני.
הגורמים לדלקת עיניים
קצרה היריעה מלהכיל את כל הגורמים האפשריים לדלקת בעין ולכן נזכיר רק מספר גורמים על קצה המזלג. אחד הגורמים השכיחים ביותר הוא זיהום ויראלי של לחמית העין שלרוב יפגע רק בעין אחת.
בנוסף לכך יש להזכיר באותה נשימה דלקת שמופיעה על רקע של זיהום חיידקי שלרוב תבוא לידי ביטוי בשתי העיניים במקביל. גורמים נוספים יכולים להיות דלקת עיניים שמופיעה על רקע של אלרגיה לחומרים שונים ודלקת שנוצרת כתוצאה מהרכבה ממושכת של עדשות מגע.
בנוסף לכל הגורמים הנ"ל ישנן גם מחלות אוטואימוניות שונות שיכולות לבוא לידי ביטוי בין היתר בדלקת של כלי הדם הקטנים בעין כמו למשל זאבת אדמנתית מערכתית, סרקואידוזיס, מחלת בכצ'ט ועוד.
ישנן מחלות שיכולות לגרום לדלקת ממושכת מאוד בעין לעתים לאורך שנים כמו למשל אוביאיטיס ובאופן עקרוני הדלקת יכולה לבוא לידי ביטוי בכל חלקי העין בהתאם לגורם שחולל את הדלקת ולמיקום שלו. היא יכולה להופיע בלחמית, בכלי הדם, ברשתית, בנוזל הזגוגית ועוד.
איבחון וטיפול בדלקת בעיניים
כשמדברים על אבחון של דלקת עיניים אין הכוונה לאבחון של קיום הדלקת כי אם לאבחון של הגורם לדלקת. האבחון נעשה על סמך התמונה הקלינית ותלונות החולה וכן על סמך בדיקות עיניים מקיפות ונטילת דוגמית מההפרשות ובחינה שלה במעבדה.
הטיפול בדלקת עיניים נחלק לשלושה חלקים. החלק הראשון הוא המניעה, השני הוא הטיפול בגורם לדלקת והשלישי הוא הטיפול בתסמינים. לא תמיד ניתן למנוע את הדלקת אך במידה ומדובר על דלקת שמופיעה על רקע חשיפה לאלרגנים שלב זה יכלול זיהוי של האלרגן שמוביל לדלקת וניסיונות להימנע מהחשיפה אליו.
באופן דומה במידה והדלקת מופיעה על רקע של הרכבה ממושכת יתר על המידה של עדשות מגע, הרי שההמלצה למניעת הדלקת תכלול הנחיה להימנעות מהרכבה ממושכת מדי של העדשות.
הטיפול בגורם לדלקת הוא החלק החשוב ביותר בטיפול והטיפול בגורם לדלקת משתנה בהתאם לגורמים השונים. כך למשל טיפול בדלקת שמופיעה על רקע חיידקי יכלול לרוב שימוש בטיפות עיניים או במשחות עיניים שמכילות חומרים אנטיביוטיים בהתאם לסוג החיידק שהוביל להתפרצות של הדלקת ואילו הטיפול בדלקת עיניים אלרגית יתבסס בעיקר על מתן של טיפות עיניים שמכילות אנטי היסטמינים.
הטיפול התסמיני יכלול שימוש בקומפרסים קרים להרגעת העין, בהמלצה להימנע משפשוף העין או גירוד שלה וכן שימוש במגוון של תכשירים שמטרתם להביא להרגעת האזור המודלק.
כך למשל בדרך כלל בטיפול בדלקת הלחמית שמופיעה על רקע של זיהום נגיפי לא ייעשה שימוש בתרופות כיוון שמדובר על דלקת שחולפת מאליה והרופא יבחר להגיש טיפול תומך בלבד.