הסרת משקפיים היא שם כולל למגוון טכניקות טיפוליות שבהן ניתן לנקוט על מנת להביא לשיפור של הראייה. בעקבות שיפור הראייה יכולים המטופלים שערב הניתוח הרכיבו משקפיים, לראות את העולם באופן ברור וחד ולכן אינם צריכים לעשות עוד שימוש במשקפיים. כיום ישנן מספר טכניקות שבהן ניתן לעשות שימוש על מנת שלא להזדקק יותר למשקפיים.
הסרת משקפיים בניתוח לייזר
הטכניקה הנפוצה ביותר להסרת משקפיים היא על ידי שימוש בקרן לייזר. לא כל אדם שמרכיב משקפיים אכן כשיר לעבור את הניתוח ולמעשה רק כשבעים אחוז מהאנשים שמעוניינים לעבור את הניתוח נמצאים ככשירים לעבור אותו. לפני הניתוח מבוצעות למטופלים מספר בדיקות שבוחנות את מידת ההתאמה שלהם לעבור את הניתוח ובמידה ונמצא כי אינם כשירים לעבור אותו הם מונחים לגשת לקבלת טיפול שונה.
ישנן מספר טכניקות שבהן ניתן לבצע את הניתוח להלן:
- Lasek.
- PRK.
- LASIK.
- EPI-LASIK.
הטכניקות השונות נבדלות זו מזו בשיטה הניתוחית אך בכולן הניתוח מתבסס על שינוי של הקרנית על מנת שתשבור את האור באופן מוצלח יותר לקבלת תמונה חדה על פני הרשתית.
במדינת ישראל מתבצעים כחמישה עשר אלף ניתוחים להסרת משקפיים בלייזר מדי שנה ולמרות שהם נחשבים לבטוחים יחסית, הרי שבדומה לכל ניתוח, גם ניתוח להסרת משקפיים בלייזר עלול לגרור תופעות לוואי מסוימות וסיבוכים שחלקם נדירים יותר וחלקם שכיחים יחסית.
הסיבוכים של הניתוח לא מובילים בדרך כלל לעיוורון אך בהחלט ייתכנו מצבים שבהם הניתוח לא יוביל לשיפור הראייה וכן ייתכנו מצבים של תיקון יתר של הראייה שיוביל לצורך בהרכבת משקפיים עם מספר אחר מזה שהיה למשקפיים שהרכיב המטופל לפני הניתוח.
לאחר בחינת הרופא את מצב המטופל תיבחר הטכניקה מבין הטכניקות השונות המוצעות כיום להסרת משקפיים כדי לקבל את התוצאות הטובות ביותר לטווח ארוך
מי לא מתאים לעבור את הניתוח?
כפי שציינו, שלושים אחוז ממרכיבי המשקפיים שבוחרים לעבור את הניתוח נמצאים לא כשירים לעבור אותו. בין היתר מדובר על נשים בזמן ההיריון, על חולי סוכרת לא מאוזנת, על הסובלים מיתר לחץ דם ועל הסובלים מבעיות עיניים שונות כמו למשל קטרקט. בנוסף לכך ייתכן גם כי יתגלה בבדיקות המקדימות לפני הניתוח שהמטופל לא כשיר לעבור אותו על רקע של חוסר יציבות ברפרקציה, עובי לא מתאים של הקרנית, טופוגרפיה בעייתית של הקרנית ועוד.
השתלת עדשה תוך עינית
במידה והמטופל לא נמצא כשיר לעבור ניתוח לייזר להסרת משקפיים, באפשרותו לעבור ניתוח אחר שנקרא השתלת עדשה תוך עינית. הניתוח מבוצע לרוב בהרדמה מקומית ובכל עין בנפרד כשלפעמים חולפים אף שבועיים בין עין לעין. בניגוד למה שרבים חושבים, במהלך הניתוח לא מסירים את העדשה הטבעית של העין אלא מחדירים בהליך כירורגי עדשה מלאכותית אותה ממקמים לפני האישון על גבי הקשתית, בין עדשת העין לקשתית מאחורי האישון או בין הקשתית לקרנית בהתאם להחלטת הרופא.
השתלת עדשה תוך עינית מתאימה לסובלים מקוצר ראייה ממספר מינוס שלוש עד מינוס עשרים וארבע ולסובלים מרוחק ראייה בדרגות 1 – 12. בעזרת השתלת עדשה מלאכותית ניתן להוריד בין עשרה לשנים עשר מספרים ולכן הוא מתאים עבור מטופלים רבים שנמצאו לא כשירים לעבור ניתוח לתיקון הראייה בלייזר.
יתרונות מול חסרונות
לכל אחת מהטכניקות שהוזכרו לעיל ישנם יתרונות וחסרונות מסוימים שיש לקחת בחשבון. כך למשל בעזרת ניתוח להשתלת עדשה תוך עינית ניתן לטפל במקרים חמורים יותר של קוצר או רוחק ראייה וכן בניגוד לטיפולי הלייזר, לרוב לא מתרחשת ירידה באיכות הראייה לאחר מספר שנים. עם זאת, מדובר על ניתוח מורכב יותר שמטבע הדברים כולל יותר תופעות לוואי וסיכון גבוה יותר להופעה של סיבוכים.
בהתאם לכך חשוב מאוד להתייעץ עם רופא עיניים מומחה, ללמוד כמה שיותר על הטכניקות השונות להסרת משקפיים ולעבור את כל הבדיקות המקיפות על מנת להחליט על סוג ההליך המתאים ביותר למטופל באופן אישי.
ראו גם: