התופעה מאפיינת בעיקר אנשים מעל גיל 65 וידועה גם בכינויה: "זבוב בעין", התבטאותה בהופעת נקודה או נקודות שחורות בשדה הראייה ולרוב היא חולפת מעצמה בתוך מספר שבועות. במקרים נדירים עלולה לחול הסתבכות המסכנת את הראייה. מבחינה רפואית מדובר בהיפרדות של הזגוגית האחורית של העין. נשמע מפחיד? כן. האם זה מסוכן? בדרך כלל לא.
מהי התופעה?
היפרדות הזגוגית האחורית של העין המתבטאת בהופעת נקודות שחורות בטווח הראייה מתרחשת לרוב בגיל מאוחר אולם עלולה להופיע גם בגילאים צעירים. זגוגית העין היא חומר כמעין ג'ל שקוף הממלא את החלק האחורי של העין מאחורי העדשה, הג'ל מתחבר לרשתית המצפה את כדור העין. עם השנים מבנה הג'ל משתנה, לעיתים חלה בו התכווצות ונוצרים בו כיסי נוזלים. הדבר מוביל לתהליך של היפרדותו מדפנות העין הפנימיים בדרך כלל התופעה מתרחשת בעין אחת.
תסמינים
התחושות הנובעות מהבעיה משתנות מאדם לאדם ולעיתים אף התופעה לא מורגשת כלל, אולם בדרך כלל מופיעים תסמינים הכוללים:
- הבזקי אור מול העין
- הופעת נקודות שחורות או "זבובים" ו"שערות" מול העין הזזים עם תנועת העין.
- מיסוך של עננים
- טבעת כהה בצדו של שדה הראייה
- טשטוש ראייה
- תחושת כובד של העין
גורמים והשפעות
הנקודות השחורות מופיעות כתוצאה משינויים בזגוגית העין וברקמת הג'ל, ישנה הצטברות של חלקיקי תאים ופיגמנטים בתוך רקמת הג'ל כתוצאה מהיפרדותה של הזגוגית מדפניה הפנימיים של העין. לעיתים נוצרים הבזקי אור כתוצאה מגירוי של הרשתית הנגרם מתהליך ההתקלפות של הזגוגית האחורית. הנקודות השחורות הן למעשה פסולת המצטברת על החומר הזגוגי – הג'ל אשר מטילה צל על הרשתית.
באופן כללי התופעה אינה גורמת לירידה בחדות הראייה, בתחילה הופעת הנקודות השחורות מטרידה מאוד אולם לרוב היא חולפת לאחר מספר שבועות. ישנם מקרים בהם נותרות נקודות שחורות מול העין לאורך זמן המופיעות בעיקר בעת חשיפה לאור חזק או לרקע לבן בוהק. עם הזמן המוח לומד כיצד להתמודד עם התופעה והנקודות נעלמות על אף שקיימות בתוך העין. במקרים של סיבוך התופעה תגרום לבעיה בראייה תוך הופעת מסך או וילון בתוך העין.
מסוכן או לא?
בדרך כלל אין סכנה בתופעה אשר חולפת מאליה ואינה מלווה בסיבוכים, היא אמנם מטרידה מעט אולם לרוב אינה גורמת נזק לראייה. במקרים נדירים יחולו סיבוכים ועלול להיגרם קרע ברקמות העין, ברשתית או בכלי הדם בה. הטיפול במקרים אלה הינו באמצעות לייזר על מנת למנוע התרחבות הקרע ובמקרה של חוסר אבחון תיתכן היפרדות של הרשתית כתוצאה מהקרע ויש לבצע הליך ניתוחי.
מה עושים?
לא ניתן למנוע את התופעה, מדובר בתהליך טבעי הנובע מהזדקנות ואין מדובר במחלה. גם את הסיבוכים לא ניתן למנוע אך יש לאבחנם ולטפל בהם על מנת למנוע נזק קבוע לראייה. מבחינת טיפול התחושות המופיעות עם התפתחות הבעיה יחלפו מעצמן בתוך זמן קצר ובמקרים של סיבוך יש לטפל במהרה.
בכל מקרה בהם ישנם תסמינים המאפיינים את הבעיה, יש לפנות לרופא עיניים בהקדם על מנת לאבחן את הבעיה ולשלול סיבוכים. המענה הרפואי כולל בדיקת עיניים מקיפה הכוללת בדיקת הרחבת אישונים ולאחריה מומלץ להמשיך במעקב ולהגיע לביקורת. במקרים בהם התופעה אינה חולפת או שיש החמרה ניתן לבצע הליך של הסרת החומר הזגוגי ועמו נקודות השחורות, במקום הג'ל מוחדרת תמיסת מלח פיזיולוגית.