טיפות לעיניים הוא שם כללי למגוון רחב ביותר של תכשירים שמשווקים בבקבוקונים קטנים המכילים נוזל אותו יש לטפטף ישירות אל תוך העין או העיניים פעם ביום, פעמיים ביום, שלוש פעמים ביום או מדי פעם בהתאם לצורך.
במאמר זה נסביר על המצבים השונים שבהם ישנו צורך לעשות שימוש בטיפות עיניים, נספק מידע בנוגע לשימוש הנכון בטיפות עיניים וכן נזכיר מצבים מסוימים שיש להיזהר מהם.
לשם מה עושים שימוש בטיפות עיניים?
ישנם לא מעט מצבים שבהם נעשה שימוש בטיפות עיניים על ידי רופא עיניים כמו למשל על מנת להרחיב את האישונים לקראת בדיקות עיניים מסוימות. עם זאת, במאמר זה נדון בעיקר בטיפות עיניים לשימוש עצמי. להלן מספר מחלות שניתן לעשות שימוש בטיפות עיניים על מנת לטפל בהן:
- דלקת הקרנית – הקרנית היא החלק החיצוני של העין שאחראי לשבירה הראשונית של קרני האור המגיעות לעין. דלקת בקרנית יכולה לגרום לבעיות ראייה ואף לנזק לעין. בדרך כלל החולים בדלקת הקרנית יונחו להזליף לעיניהם טיפות שמכילות חומרים אנטיביוטיים על מנת לחסל את אוכלוסיית החיידקים שהובילה לזיהום.
- גלאוקומה – החולים בגלאוקומה עושים שימוש בטיפות עיניים באופן קבוע על מנת להפחית את מידת הלחץ התוך עיני שעלול להוביל לנזק לעצב הראייה ואפילו לגרום לאובדן ראייה. במהלך הטיפול חל איסור מוחלט על שימוש בטיפות עיניים שמיועדות לטפל בגודש שגורמות לכיווץ של כלי הדם כיוון שאלו האחרונות עלולות לגרום לעליית הלחץ התוך עיני.
- אלרגיות –לצד תופעות עוריות, תופעות במערכת העיכול או תופעות במערכת הנשימה, ישנם אנשים אלרגיים רבים שבהם התסמינים האלרגיים באים לידי ביטוי גם בעיניים ואף כאלה שבהם התסמינים מופיעים אך ורק בעיניים. התסמינים של אלרגיה בעין יכולים להיות למשל אודם, נפיחות, גרד, כאב, יובש ועוד. טיפות עיניים למצבי אלרגיה יכולות להכיל מרכיבים כמו למשל אנטי היסטמינים, סטרואידים, חומרים נוגדי גודש ועוד.
- יובש בעין – תופעות של יובש בעין אופייניות לגיל המבוגר, לאנשים שמרכיבים עדשות מגע, לאנשים שיושבים שעות ארוכות ביום מול מסך המחשב בחללים ממוזגים ועוד. הטיפות שמתאימות עבורם למעשה באות להחליף את הדמעות הטבעיות וניטלות בהתאם לצורך כל אימת שהעין סובלת מיובש.
שימוש נכון בטיפות עיניים
בעוד שבדרך כלל הטיפות מיועדות לסייע במצבי מחלה, הרי ששימוש לא נכון בטיפות עיניים עלול לגרום להתפרצות של מחלה ואפילו להחמרה של מחלה קיימת.
לפיכך ישנה חשיבות עליונה שלא ליטול טיפות עיניים ללא אישור מהרופא וכן יש להאזין היטב להוראות השימוש לפני שמתחילים לעשות שימוש בטיפות עיניים מכל סוג שהוא. להלן מספר כללים לשימוש נכון בטיפות עיניים:
- חשוב מאוד להימנע ממגע בין פיית הבקבוקון לבין העין.
- כמו כן יש לשטוף היטב את הידיים לפני השימוש בטיפות עיניים ולהימנע ממגע בין פיית הבקבוקון לבין הידיים.
- במידה והחולה צריך לטפטף טיפות שונות מבקבוקונים שונים מומלץ להמתין חמש דקות לפחות בין סוג אחד לסוג אחר של טיפות.
- יש להימנע מהשארת הבקבוקון פתוח יותר מהזמן הנחוץ לטפטוף הטיפות לעין.
- על מנת לתרום למידת היעילות של התרופות מומלץ מאוד להזליף את הטיפות כאשר הראש מוטה אחורנית ולעצום את העין לאחר ההזלפה למשך דקה אחת לפחות. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שפתיחה וסגירה של העין תוביל לסחיטה של שק הדמעות ולהעברת התרופה לדרכי הדמעות. על ידי עצימה של העין ניתן להבטיח שהתרופה תישאר בעין כמה שיותר זמן.
- במקרים בהם החולה צריך לעשות שימוש גם במשחת עיניים וגם בטיפות עיניים מומלץ להזליף תחילה את הטיפות ורק לאחר מכן למרוח את המשחה.
ממה מומלץ להיזהר?
באופן עקרוני חלק לא מבוטל מהתרופות עלולות לגרום לתחושת צריבה בעין לאחר ההזלפה אך לרוב תחושה זו נעלמת לאחר מספר דקות לכל היותר. כמו כן ייתכן שהטיפות יגרמו להופעה של טעם מר או בעל אופי מתכתי בפה.
תופעות אלו נחשבות לנורמאליות לחלוטין ואינן אמורות לעורר דאגה. עם זאת, במידה ולאחר השימוש בטיפות עיניים מופיעות תופעות אחרות כמו למשל החמרת המחלה, תסמינים של אלרגיה או תופעות פיזיות באברים אחרים ישנה חשיבות עליונה להפסיק את השימוש ולגשת לרופא עיניים על מנת לרדת לפשר התופעות.
יש לציין כי ההיגיון העומד מאחורי הטיפות הוא שעל ידי הזלפת הטיפות ישירות לעין ניתן להימנע מהשפעה מערכתית על אברים אחרים אך בקרב אנשים רגישים מאוד או שסובלים מאלרגיה חמורה מאוד שלא אובחנה לפני התחלת השימוש בתרופה שניתנת בטיפות עיניים ייתכנו גם תסמינים מערכתיים לאחר הזלפה של טיפה בודדת, קחו זאת לתשומת לבכם.