פטריגיום הוא קרום דק שצומח על הקרנית של העין מכיוון הפינה של העין שקרובה לאף לכיוון מרכז העין. הפטריגיום מופיע על רקע לא ברור ועלול להוביל לפגיעה בראייה, להפרשה מוגברת של דמעות, לתחושה של צריבה או נוכחות של גוף זר בעין ועוד.
במקרים רבים הפטריגיום יכול להופיע ולא להתפתח עד כדי שהוא מהווה הפרעה משמעותית לבריאות אך במקרים בהם הוא מתפשט וגדל הוא בהחלט יכול לגרום לא רק לבעיה אסתטית אלא לבעיית ראייה חמורה ואז מתעורר הצורך להסירו בניתוח.
כיצד מתבצע הניתוח להסרת פטריגיום?
הניתוח להסרת פטריגיום נחשב לפרוצדורה כירורגית פשוטה מאוד ומהירה מאוד שלרוב לא נמשכת למעלה מרבע שעה עד חצי שעה לכל היותר.
הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית בלבד באמצעות הזרקת חומר אלחוש לעין. אחרי שהמנתח מוודא כי אכן העין של המטופל רדומה הוא מסיר את הרקמה של הפטריגיום על ידי הפרדה שלה מהקרנית והלחמית של העין.
לאחר מכן המנתח קוצר מהחלק העליון של העין רקמה קטנה של לחמית ומשתיל אותה במקום שבו התפשט הפטריגיום. הרקמה מקובעת למקומה החדש באמצעות דבק ביולוגי או באמצעות תפרים והעין נחבשת.
האם הפטריגיום חוזר לאחר הניתוח?
בעבר בקרב שבעים אחוז מהמנותחים הפטריגיום היה חוזר לצמוח מחדש לאחר הניתוח. עם זאת, כיום מדובר על תופעה שאינה שכיחה כל כך כיוון שהמנתחים המודרניים נוקטים באמצעים מיוחדים שמביאים לכך שהפטריגיום לא יצמח שנית.
בין היתר מדובר על שימוש בחומר שנקרא מיטומיצין C שמונע חלוקה של תאים באזור הפטריגיום וצמיחה מחודשת שלו. כמו כן השתלת הרקמה של הקרנית לרוב מבטלת את הצמיחה המחודשת שלו באזור.
ככל שהפטריגיום מוסר בשלב מוקדם יותר כך אחוזי ההצלחה של הניתוח גבוהים יותר. בימינו שיעורי ההצלחה של הניתוח עומדים באופן כללי על 95-98 אחוז.
האם יש להתכונן באופן מיוחד לניתוח להסרת פטריגיום?
הניתוח להסרת פטריגיום לא דורש הכנה מיוחדת אם כי לפני כל ניתוח כזה ישנו צורך לבצע בדיקת עיניים עם מנורת סדק על מנת לוודא מעבר לכל ספק שהממצא הקליני מעיד על קיום של פטריגיום שכן במקרים מסוימים עלולות להתקיים פתולוגיות אחרות בעין שמזכירות מאוד את המראה של הפטריגיום.
כמו כן חשוב להצטייד לפני הניתוח בסיכום רפואי מרופא העיניים ורופא המשפחה שכולל בין היתר את כל האבחנות הרפואיות של המטופל וסיכום של כל התרופות שהוא לוקח.
במידה ומדובר על מטופל מעל גיל ארבעים ישנו צורך לבצע בדיקת א.ק.ג לפני הניתוח וכן נהוג לבצע למנותחים בדיקות דם לפני הניתוח לרבות בדיקה של רמת הקרישיות של הדם, ספירת דם מלאה וביוכימיה.
במידה וקיימות מחלות שמצריכות התייחסות מיוחדת על מנת לעבור את הניתוח נדרש להשיג אישור של רופא מומחה. כך למשל אם המטופל הוא חולה לב ישנו צורך להצטייד באישור של קרדיולוג ובמידה והמטופל הוא חולה לאחר אירוע מוחי יש להצטייד באישור של נוירולוג.
במידה והמנותח נוטל תרופות נוגדות קרישה עליו להפסיק ליטול אותן עד שבוע ימים לפני הניתוח על מנת למנוע דימום מסיבי באזור הניתוח (מן הסתם על המטופל ליידע את הרופא בנוגע להפסקת נטילת התרופות לולא להפסיק ליטול אותן על דעת עצמו). בנוסף לכל זאת החולים צריכים להיות בצום כשש שעות לכל הפחות לפני הניתוח.
הנחיות לאחר הניתוח
לאחר הניתוח החולה ישוחרר לביתו תוך הנחייה לעשות שימוש בטיפות עיניים או במשחת עיניים. הטיפות והמשחה מכילות חומרים אנטיביוטיים על מנת למנוע זיהום באזור הניתוח.
בדרך כלל הביקורת הראשונה אצל המנתח תתקיים יום אחד לאחר הניתוח על מנת לוודא שהניתוח עבר בהצלחה והביקורת השנייה תתקיים בין שבוע לשבועיים לאחר הניתוח. בשלב הזה במידה וקיימים תפרים יהיה צורך להסירם.
ייתכן שהניתוח יגרור תופעות לוואי של כאבים, אדמומיות או נפיחות בעין המנותחת אך לרוב מדובר על תופעות קלות בלבד שניתנות לטיפול באמצעים ביתיים כמו למשל באמצעות הנחה של רטיות קרות על העין או שימוש באמצעות משככי כאבים.
כמו כן לרוב התופעות חולפות תוך מספר ימים לכל היותר. הביקורת השלישית תתקיים בדרך ככל כחודש לאחר הניתוח.
חולים שעברו ניתוח להסרת פטריגיום נמצאים בסיכון מוגבר לסבול מפטריגיום פעם נוספת ועל כן עליהם להימנע משהייה במקומות מאובקים, במקומות שבהם קיימות סופות חול, באזורים שמתאפיינים באקלים יבש מאוד ולהקפיד על חבישת כובע והרכבת משקפי שמש באזורים כאלו על מנת להגן על עצמם מפני הישנות של התופעה.