קרנית היא החלק הקדמי ביותר בעין. היא מכסה את הלשכה הקדמית, את האישון ואת הקשתית ומספקת את רוב רובה של העוצמה האופטית של העין. אמנם השבירה הסופית של קרני האור מבוצעת בעדשה, אך שני שליש מהשבירה מבוצעת בקרנית ולכן יש לה תפקיד קריטי ביכולת מיקוד הראייה.
קצות העצבים בקרנית אינם מצופים במיאלין. מדובר על עצבים שרגישים מאוד למגע ולכן בכל מגע עם הקרנית תתרחש סגירה של העפעף באופן רפלקסיבי.
בנוסף העצבים של הקרנית רגישים מאוד לחומרים כימיים מסוימים ולשינויי טמפרטורה. הקרנית לא מחוברת למערכת הדם האנושית ולפיכך היא מקבלת את חומרי ההזנה שלה מהדמעות ואת החמצן שהיא זקוקה לו מהאוויר הפתוח. היעדר של כלי דם בעין מאפשר את השקיפות האופיינית לקרנית שבלעדיה לא ניתן היה לראות את העולם באופן ברור.
עדשות מגע טיפוליות
עדשות מגע טיפוליות באות לפצות על ליקויים מסוימים במבנה הקרנית. בכל מצב שבו הקרנית לא קמורה במידה הנכונה או בכל מצב שבו פני השטח שלה לא סדירים תתרחש שבירה לא אופטימאלית של האור שתבוא לידי ביטוי בעיוות של הראייה שכן התמונה שתוקרן על הרשתית לא תשקף נאמנה את התמונה במציאות.
את עדשות המגע הטיפוליות מתאים למטופל אופטומטריסט בהסתמך על בדיקות שונות שבהן הוא בוחן את מבנה הקרנית, את הטופוגרפיה שלה, את מידת התנועתיות של העדשה על הקרנית ועוד.
שמירה על לחות הקרנית
במצב של עיניים יבשות ניתן לטפל במגוון דרכים כמו למשל על ידי הזלפת דמעות מלאכותיות, הימנעות משהות בחללים יבשים, הזלפת טיפות עיניים שמכילות חומרים נוגדי דלקת ועוד.
אחת מטכניקות הטיפול המעניינות ביותר היא הרכבה של עדשות עיניים טיפוליות ללא מספר שמטרתן היא כליאה של הדמעות בינן לבין הקרנית והפחתת קצב האידוי של הדמעות. במקרים רבים פתרון זה מביא להפסקת היובש לאלתר.
הגנה על העין
ישנם מצבים רבים שבהם ישנו צורך להגן על הקרנית כמו למשל לאחר ניתוח בקרנית שיכול להיות ניתוח לייזר להסרת משקפיים או ניתוח להשתלת קרנית.
הרכבה של עדשות מגע טיפוליות יכולה להגן על רקמת הקרנית במהלך ההחלמה מהניתוח. לאחר פציעה של הקרנית אם כתוצאה מניתוח ואם כתוצאה מטראומה אפילו המגע בין הקרנית לעפעף עלול לגרום להפרעה לצמיחה התקינה של רקמת האפיתל של הקרנית ולכן העדשה הטיפולית מהווה מעין חיץ במצבים אלה. כמו כן היא יכולה לספק הגנה לקרנית במצבים בהם ישנו ריס שצומח כלפי פנים ומסב כאב רב ואי נוחות גדולה.
פני שטח לא סדירים
כל עוד פני השטח של הקרנית סימטריים וחלקים, מתאפשרת שבירה איכותית של האור. עם זאת, במידה ופני השטח של הקרנית מופרעים ואי רגולריים, ישנו צורך להחליק אותם אם בניתוח ואם על ידי שימוש בעדשות מגע טיפוליות שמהוות מעין תחליף לקרנית הטבעית.
קרטוקונוס
קרטקונוס היא מחלה שבה בעקבות הידקקות של הקרנית שהולכת ומחמירה הקרנית סובלת מעיוות צורני. הקימור שלה מתעוות והיא מקבלת צורה של חרוט.
בדרך כלל מצב זה לא ניתן לשיפור על ידי הרכבה של משקפי ראייה אך עדשות מגע טיפוליות שמותאמות באופן אישי למטופל בהחלט יכולות לפצות על העיוות של הקרנית ולהביא לאיכות ראייה קרובה למושלמת ואפילו אופטימאלית במקרים מסוימים.