נכון להיום למעלה ממאה עשרים וחמישה מיליון איש בכל רחבי העולם עושים שימוש בעדשות מגע. למרות שישנם סוגים רבים של עדשות מגע כפי שנפרט במאמר זה, לרוב השימוש בהן מקביל לשימוש במשקפיים ומיועד להביא לתיקון של בעיות ראייה שונות.
עם זאת, היתרונות הרבים של עדשות המגע הפכו אותן לפופולאריות ביותר ואנשים רבים מעדיפים לעשות בהן שימוש ולוותר כליל על המשקפיים.
יתרונות אלו כוללים את המראה הטבעי של העדשות שללא מבט בוחן וקפדני שמכוון לקרנית העין לא ניתן להבחין בקיומן, את העובדה שבניגוד למשקפיים, בעזרת עדשות ניתן לעסוק בספורט ללא חשש, את העובדה שהן לא צוברות אדים בחורף או בזמן שתייה של משקאות חמים ועוד.
כמו כן ישנם מספר ליקויי ראייה מסוימים שפשוט לא ניתן לתקן בעזרת משקפיים אבל כן ניתן לתקן באמצעות עדשות מגע כמו קרטוקונוס למשל. במאמר זה נפרט אודות הסוגים השונים של עדשות המגע שקיימים היום בשוק.
עדשות מגע טיפוליות
ישנו מגוון רחב ביותר של עדשות מגע טיפוליות להלן:
- עדשות שמיועדות למצבים של עיניים יבשות – במצבים של עיניים יבשות ניתן לעשות שימוש בעדשות מגע טיפוליות שמטרתן לכלוא את הדמעות בינן לבין הקרנית ולמנוע את האידוי שלהן.
- עדשות להגנה על הקרנית – ישנם מצבים שונים שדורשים הגנה על הקרנית על מנת לאפשר לה לנוח ולהחלים כמו למשל לאחר טראומה, ניתוח להשתלת קרנית, ניתוח להסרת משקפיים בלייזר ועוד. במצבים כאלה ניתן להרכיב עדשות מגע טיפוליות שכל מטרתן לספק הגנה מכנית לקרנית ותו לא.
- עדשות מגע במקרים של קרטוקונוס או א-רגולריות בפני השטח של הקרנית – עדשות טיפוליות שמחפות על בעיות צורניות של הקרנית. כל עיוות צורני שיכול להופיע בקרנית, בין אם מדובר בשינוי של הצורה הכוללת של הקרנית או בפגיעה במידת החלקות של פני השטח של הקרנית מוביל לפגיעה בראייה בשל שבירה לא תקינה של קרני האור. במצבים מסוימים שלרוב אינם נחשבים לחמורים יתר על המידה ניתן לעשות שימוש בעדשות מגע טיפוליות שמהוות מעין פיצוי לשבירת האור הלקויה.
עדשות מגע חד פעמיות (עדשות מגע יומיות)
עדשות חד פעמיות הן עדשות שאין צורך לשטוף בתמיסה ולאחסן במחסנית ייעודית בדומה לשאר הסוגים שמוזכרים במאמר זה. תחת זאת לאחר השימוש ניתן פשוט להשליכן לפח האשפה. בדרך כלל עושים בעדשות אלו שימוש אנשים שסובלים מאלרגיות או מרגישות מוגברת בעיניים או אנשים שמעוניינים לעשות בעדשות מגע שימוש שאינו תדיר אלא רק במקרים מיוחדים.
כך למשל ישנם שמרכיבים עדשות מגע רק כאשר הם מעוניינים לשחק כדורסל לצורך העניין או כאשר הם מוזמנים לאירוע רשמי שבו הם לא מעוניינים להופיע עם משקפי ראייה.
עדשות רכות
עדשות מגע רכות הן עדשות מגע מאוד פופולאריות כיוון שתקופת ההסתגלות אליהן קצרה ביותר וכיוון שהן כמעט ולא מורגשות כאשר מרכיבים אותן.
בדרך כלל ניתן להשתמש בהן לפרקי זמן קצרים יחסית שנעים בין יום לשנה כשהסוגים השונים של העדשות נבדלים זה מזה לפי משך השימוש האפשרי בהן. ישנן עדשות שבועיות, חודשיות, חצי שנתיות ועוד.
העדשות הרכות נחשבות לבטוחות לשימוש ותורמות לשמירה על בריאות הקרנית שכן הן מיוצרות מחומרים שמאפשרים מעבר של חמצן ונוזלים לקרנית. כמו כן ההחלפה התדירה של העדשות מונעת הצטברות של משקעים, לכלוך וחיידקים מה שמקטין את הסיכון לזיהומים.
הזמינות של העדשות הרכות גבוהה מאוד וניתן לקבל אותן תוך זמן קצר לאחר בדיקת העיניים ואפילו ישנה אפשרות לרכוש עדשות רכות ללא מרשם רופא.
עדשות קשות
עדשות מגע קשות הן עדשות שמיועדות עבור שימוש ממושך של כשלוש שנים. בעבר מדובר היה בעדשות שלא אפשרו מעבר תקין והולם של חמצן לקרנית ולפיכך אנשים רבים עברו להשתמש בעדשות מגע רכות שפותחו אי שם בשנות השבעים של המאה העשרים.
עם זאת יש לציין כי כיום עדשות המגע הקשות מעבירות חמצן לא פחות טוב מאשר העדשות הרכות ולמעשה מעבירות חמצן טוב יותר מאשר לא מעט סוגים של עדשות רכות שמשווקות בימינו.
לעדשות מגע קשות יתרונות רבים על פני עדשות מגע רכות שבאים לידי ביטוי בכדאיות הכלכלית שלהן לטווח הארוך, בתחזוקה הזולה שלהן ובעובדה שבמידה וחל שינוי מסוים בראייה, ניתן לשייף אותן ולהתאים אותן למצב החדש שנוצר.
בניגוד לעדשות רכות שהעבירות שלהן לחמצן היא פונקציה של כמות הנוזלים שבהן, בעדשות הקשות החומר ממנו הן מיוצרות אחראי להעברה של החמצן ולכן אין קשר בין מידת הרטיבות שלהן ליכולת שלהן להעביר חמצן.
יש לציין כי תקופת ההסתגלות לעדשות קשות עלולה להיות ארוכה יותר מתקופת ההסתגלות לעדשות רכות וכן חשוב להבין שבניגוד לעדשות מגע רכות, את העדשות הקשות יש להרכיב באופן סדיר שכן די בהפסקה של שבועיים כדי לעבור את תקופת ההסתגלות לעדשות מחדש.
עדשות קשות מומלצות במצבים של אסטיגמציה חמורה שלא ניתנת לטיפול בעדשות רכות או בכל מצב שבו עדשות המגע הרכות לא מועילות מספיק באופן כללי.
עדשות מגע חודשיות
ישנם שני סוגים של עדשות מגע חודשיות כיום. הסוג הראשון הוא עדשות מגע שניתן לעשות בהן שימוש סטנדרטי בלבד במשך חודש שכולל הרכבה של העדשות במהלך היום והסרה שלהן במהלך הלילה ואילו הסוג השני הוא סוג מיוחד יותר של עדשות מגע שניתן להרכיב במשך חודש ימים ברציפות מבלי להסירן.
העדשות החודשיות שמתאימות לשימוש שאינו רציף הינן בעלות יתרונות רבים מאוד למרכיבים אותן. בין היתר מדובר על עדשות יחסית זולות לרכישה אך היתרון המרכזי שלהן בא לידי ביטוי בכך שמפאת משך השימוש הקצר בהן, לא מספיקים להיווצר עליהן משקעים.
במילים אחרות ניתן לומר שהתחלופה הרבה שלהן מפחיתה מאוד את הסיכון לזיהומים של העדשות ביחס לעדשות מגע שמחליפים אחת לשנה או יותר.
היתרון של העדשות החודשיות שניתן לעשות בהן שימוש רציף בא לידי ביטוי בעיקר כאשר מדובר על חיילים שנמצאים בשטח זמן רב או כשמדובר על אנשים שעובדים במשמרות ארוכות בתנאים לא פשוטים.
עם זאת, ההרכבה שלהן מקושרת לעלייה בסיכון לדלקות עיניים חרף רמת העבירות הגבוהה שלהן לחמצן, מחירן יקר יותר מהעדשות החודשיות הסטנדרטיות ובנוסף לכך השימוש בהן אינו מומלץ עבור אנשים שאלו הן העדשות הראשונות שהם מרכיבים.
עדשות מגע שנתיות
עדשות מגע שנתיות הן עדשות מגע מיוחדות שניתן לעשות בהן שימוש במשך שנה שלמה ללא כל חשש. הן עמידות מאוד, בטיחותיות מאוד לשימוש ובנוסף לכך יכולות להביא לחיסכון משמעותי ביותר בכסף לטווח הארוך.
אמנם המחירים שלהן גבוהים יותר בהשוואה לעדשות שמיועדות לשימוש קצר טווח יותר, אבל העובדה שלא צריך לגשת מדי שבועות ספורים או אפילו מדי חודש כדי לרכוש עדשות חדשות ברשתות הפארמה מובילה לחיסכון ניכר ביותר.
החיסרון של עדשות אלו בא לידי ביטוי במקרים בהם הן הולכות לאיבוד. במידה ונאבדות עדשות יומיות או חודשיות, לא מדובר על צרה גדולה כל כך אבל העלות הגבוהה יחסית של העדשות השנתיות הופכת את אובדנן לחמור יותר. כמו כן שימוש ממושך באותן העדשות תורם להעלאה מסוימת בסיכון לנזק לעדשה ולמידת הניקיון שלה יחסית לעדשות שנוהגים להחליף באחרות אחת לפרקי זמן קצרים יותר. עם זאת, יש לציין שמדובר על עלייה מזערית ביותר בסיכון שלא אמורה לשחק תפקיד מרכזי בתהליך קבלת ההחלטה על סוג העדשות.
העדשות השנתיות מיוצרות מחומרים עמידים מאוד ובריאותיים מאוד שמאפשרים לקרנית לקבל אספקת חמצן נאותה במהלך ההרכבה. אחזקה נאותה ושימוש נכון בעדשות שנתיות מובילים לשימוש רציף ואיכותי ללא חשש.
עדשות מגע עם צילינדר
עדשות מגע עם צילינדר היוו פריצת דרך של ממש בתחום עדשות המגע. צילינדר או אסטיגמציה הוא מצב שבו כתוצאה משינוי מבני בקרנית של העין מתבצעת שבירה לא תקינה של קרני האור שמגיעות לקרנית וכתוצאה מכך קרני האור לא מתמקדות במרכז הרשתית היכן שהן אמורות להתמקד באדם הבריא.
שמה של הפרעת ראייה זו ניתן לה משום שהתמונה שמתקבלת בסופו של דבר במוח מזכירה את התמונה שהייתה מתקבלת לו היה האדם מביט על העולם דרך עדשה שהצורה שלה מזכירה גליל, כלומר צילינדר.
כאשר פרצו לשוק עדשות המגע עם הצילינדר לרוב היה מדובר בעדשות מגע קשות בלבד אך כיום ניתן להשיג ללא שום קושי גם בישראל עדשות מגע רכות עם צילינדר לרבות עדשות חד פעמיות.
אמנם לא ניתן לטפל בכל דרגות החומרה של הצילינדר בעזרת עדשות מגע אך בהחלט מיליוני אנשים בכל רחבי העולם נהנים מהפלא הטכנולוגי הזה ועושים בו שימוש מדי יום. על מנת לבדוק האם מטופל יכול לעשות שימוש בעדשות מגע עם צילינדר עליו לגשת לאופטומטריסט ולבצע בדיקת התאמה.
עדשות מגע עם מוטליפוקל
עדשות מולטיפוקל כשמן כן הן, עדשות בעלות מספר מוקדים (מולטי=הרבה, פוקוס=מיקוד). הן מיועדות לשימוש בקרב אנשים שסובלים מבעיית הפרסביופיה שבאה לידי ביטוי בקושי בראייה של עצמים קרובים בבירור הסובלים במקביל גם מקושי בראייה לרחוק. עד לפני לא יותר מדי זמן אנשים אלו נאלצו לעשות שימוש בשני זוגות משקפיים לסירוגין אך המצאת המשקפיים בעלות העדשות הביפוקליות ומאוחר יותר המולטיפוקליות שמו קץ למנהג זה.
בשלב מאוחר יותר עם העלייה בביקוש החלו יצרנים מסוימים של עדשות מגע לייצר עדשות מגע מולטיפוקליות שמאפשרות למשתמשים בהן ליהנות מחדות ראייה בכל מצב מבלי להרכיב משקפיים כלל.
ההרכבה של עדשות מגע עם מולטיפוקל דורשת התאמה מרבית למשתמש וכן מצריכה מהמשתמשים לעבור תקופת הסתגלות מסוימת אך בטווח הארוך מדווחים המרכיבים את עדשות מגע אלה על שיפור עצום באיכות החיים שלהם.
בדרך כלל עדשות מגע עם מולטיפוקל מכילות שלושה אזורים מופרדים מבחינה אופטית שמאפשרים לאדם שמרכיב אותן ליהנות מאיכות ראייה גבוהה לטווח קצר, בינוני וארוך ללא צורך בהסרת העדשות או החלפת משקפיים במהלך היום. כיום מיטב יצרני עדשות המגע מייצרים עדשות מגע עם מולטיפוקל והרווח הוא כולו של הצרכנים.
עדשות מגע צבעוניות
עדשות מגע צבעוניות הן עדשות שמטרתן המרכזית היא לשנות את הגוון של הקשתית. הן נפוצות בעיקר בקרב נערות ובקרב נשים שמתגוררות במדינות בהן לנשים אסור לחשוף ולו שטח קטן מגופן למעט העיניים.
שמונים אחוז מהאנשים שעושים שימוש בעדשות מגע צבעוניות משתמשים בעדשות מגע ללא מספר כשהשימוש הוא לצרכי אסתטיקה גרידא. מדובר על עדשות שהפופולאריות שלהן הולכת וגואה אך השימוש בהן כרוך בסכנות מסוימות שנובעות רובן ככולן מחוסר הקפדה על כללי השימוש הנאותים בעדשות שזהים לכללי השימוש בעדשות מגע רגילות.
הסיבה בגינה רבים מהמשתמשים לא מקפידים להישמע להוראות השימוש בעדשות המגע הצבעוניות היא שמאחר וניתן לרכוש אותן במקומות רבים ולא דווקא בחנויות אופטיקה מורשות, הרי שההנחיות לא תמיד ניתנות למשתמשים. בנוסף במקרים רבים לא מדובר על אנשים שמנוסים בהרכבה של עדשות מגע בשגרה והבורות בתחום רבה מאוד.
לעדשות מגע צבעוניות יש להתייחס כמו לכל סוג אחר של עדשות מגע, יש להקפיד על אחסון נאות שלהן, על חיטוי תדיר שלהן וכן יש להימנע מהעברה של עדשות מגע בין חברים.
המידע בכתבה נכתב באדיבות על ידי צוות אתר adsl.org.il