עין עצלה היא עין שמבחינה אנטומית אין בה כל פגם ולכן שימוש במשקפיים או למשל עדשות מגע לא יכול להביא לשיפור ביכולת הראייה שלה. עם זאת, כושר הראייה של העין העצלה לקוי בהחלט.
הפגיעה ביכולת הראייה של העין העצלה באה בדרך כלל לידי ביטוי במידת החדות של הראייה כשברוב המקרים הראייה הפריפרית תקינה. חשוב להדגיש כי הביטוי עין עצלה אינו מתאים לתיאור מצב זה כיוון שלא העין היא זו שסובלת מעצלות אלא המוח כפי שנסביר במאמר זה.
מנגנון הראייה
על מנת להבין את הגורמים לעין עצלה יש להבין ראשית כיצד עובדת מערכת הראייה האנושית. באדם הבריא כל עין שולחת למוח תמונה דרך עצב הראייה והחיבור של התמונות השונות לכדי תמונה אחת מתבצע במוח. כדי שתהליך החיבור בין שתי התמונות יתבצע בצורה חלקה ובאופן מוצלח צריכים להתקיים מספר תנאים.
בין היתר התמונות צריכות להיות באותו הגודל וכן מידת החדות שלהן צריכה להיות זהה. במידה והתמונות לא ניחנות באותה מידת חדות או גודל, המוח ידכא את החלק שקולט את התמונה מאחת מהעיניים או שהוא לא יפתח אותו.
כך למשל במידה ובאחת מהעיניים מתפתח קטרקט שגורם לעכירות של העדשה וכתוצאה מכך לטשטוש של הראייה, ייתכן מאוד שהמוח ינטרל את האזור שבו אמורה להתקבל התמונה הפחות איכותית. עין עצלה מתפתחת רק במידה ומצב זה נוצר עד גיל עשר שכן עשר השנים הראשונות בחיי האדם הן התקופה שבמהלכה מתפתחת מערכת הראייה התקינה.
באופן דומה כאשר מגדלים קופים בחושך מוחלט עד גיל מסוים, האזור במוח שאחראי על הראייה פשוט לא מתפתח ומאוחר יותר גם אם ידליקו את האור, הקופים יישארו עיוורים למרות שעיניהם יהיו תקינות לחלוטין.
מה הם הגורמים לעין עצלה?
ישנם ארבעה גורמים מרכזיים שיכולים להוביל לעין עצלה להלן:
- הבדל בשבירת האור בין שתי העיניים שנקרא אניזומטרופיה שיכול לבוא לידי ביטוי למשל בקוצר ראייה בעין אחת וברוחק ראייה בעין השנייה.
- אסטיגמטציה גבוהה, רוחק ראייה או קוצר ראייה גבוהים בשתי העיניים.
- חוסר גירוי של העין או של העיניים – הסיבה העיקרית לחוסר גירוי של העין היא הופעה של קטרקט לפני גיל שש שנים. עם זאת חוסר גירוי יכול לנבוע גם מכתם בקרנית או מכל מצב של עכירות נרכשת או מולדת. ככל שהעכירות מוקדמת יותר וחריפה יותר כך הסיכון לעין עצלה גדול יותר בהתאם.
- פזילה מסוגים שונים – ישנם סוגים שונים של פזילה שיכולים להוביל לעין עצלה כמו למשל פזילה כלפי מטה, מעלה, חוץ, פנים ועוד.
שימו לב – כפי שציינו, העין העצלה תתפתח רק במקרים בהם הגורמים שהוזכרו להלן יתרחשו לפני גיל עשר בתקופת ההתפתחות של מערכת הראייה במוח.
התסמינים של העין העצלה
רבים לא יודעים זאת, אבל בדרך כלל התופעה של עין עצלה לא מלווה בתסמינים קליניים כלל. למעשה בדרך כלל עין עצלה מתגלה ומאובחנת רק במהלך בדיקות שגרתיות כמו למשל כאשר אדם מבקש לקבל רישיון נהיגה. עם זאת, ייתכן כי אלו שלוקים בעין עצלה יסבלו מבעיות מסוימות בראיית העומק שלהם.
בנוסף לכך במידה ובשלב מסוים תתרחש לקות ראייה בעין שהמוח מקבל את התמונות שהיא משדרת אליו בלבד, הרי שהעין העצלה לא תוכל לפצות על הבעיה.
כיצד ניתן לטפל בעין עצלה?
הדרך הטובה ביותר לטפל בעין עצלה היא למנוע את הניוון או את חוסר ההתפתחות של האזור במוח על ידי תיקון של העין שהתמונה המתקבלת ממנה לא איכותית. כך למשל אם מדובר על מצב של פזילה ניתן לטפל בו על ידי ניתוח לתיקון פזילה או על ידי סגירה של העין הלא פוזלת, במידה ומדובר על עין עצלה על רקע של קטרקט יש לעבור ניתוח להסרת קטרקט ובמידה ומדובר על אניזומטרופיה, ניתן לעשות שימוש במשקפיים או בעדשות מגע.
טיפול מקובל בעין עצלה כולל שימוש ברטייה או בטיפות לטשטוש הראייה שמובילות לכך שהמוח עובר תהליך של עידוד להשתמש בעין הפוזלת או בעין שהראייה שלה לקויה.
במידה והעין העצלה לא טופלה עד גיל עשר סיכויי ההצלחה של הטיפולים קטנים מאוד אם כי כיום ישנו מגוון מצומצם של טיפולים שמתאימים גם לאנשים מבוגרים שיעילותם נמצאת במחקר.