פזילה אנכית, תופעה נפוצה ומוכרת מאד בעולם הרפואה, היא מצב שבו עין אחת יותר גבוהה מהשנייה. פזילה מסוג כזה יכולה לגרום למצב של כפל ראייה אנכי, כלומר מצב שבו תמונה אחת נראית מעל לשנייה. ישנם סוגים שונים של פזילה אנכית, כשתסמונת בראון היא אחד מהם.
מאפייני התסמונת
תסמונת בראון (Brown Syndrome) נחשבת לפזילה מולדת לרוב, כלומר כזו שמופיעה כבר לאחר הלידה ולא בשלבים מאוחרים יותר. תסמונת זו מאופיינת במצב שבו פעילותו של השריר האלכסוני העליון, של ה – Superior Oblique (אחד משרירי הורדת העין) חזקה ודומיננטית מהרגיל, מה שגורם לאותה עין פגועה (שבה נמצא השריר הזה) להתקשות לעלות למעלה בעיקר בזמן מבט פנימה ומעלה.
כך נוצרת לה, למעשה, פזילה המופיעה בעת המבט מעלה, מה שקשה מאד להתעלם ממנו וגם משפיע באופן משמעותי על הסובלים מכך. מכיוון שהדבר מולד לרוב, הורים רבים מבחינים בתופעה זו כבר בגילאים צעירים מאד. כשהתינוק שוכב לא אחת על בטנו, הם יכולים לראות שעין אחת שלו איננה עולה מעלה, כשהוא מביט עליהם מלמטה. הדבר בולט מאד ופעמים רבות גם מעורר לא מעט חרדות וחששות מצדם של ההורים.
יחד עם זאת, חשוב לדעת שתופעה זו חולפת מעצמה לרוב וכבר בגיל ההתבגרות. אולם, במקרים בהם מופיעה הפזילה בגיל מאוחר יותר וקשורה למצב נרכש המתפתח עם השנים, חשוב לבדוק את הסיבה להופעתה ולבחון אפשרויות טיפול שונות. במקרים בהם הפזילה מופיעה בעל מבט ישר קדימה או במצבים של הרמת סנטר, יש לפנות להליך כירורגי ניתוחי כדי לתקן את הפזילה.
במידה והדבר איננו מופיע במקרים כאלה, חשוב לבצע מעקב אחר התפתחות הראיה ולוודא שהיא אכן תקינה. בגילאים המאוחרים יותר, כשהילד מתבונן בעינו של הוריו בגובה העיניים ולא מלמטה, כפי שקורה כשהוא עושה זאת כשהוא תינוק, לא ניתן להבחין בפזילה ולכן ישנה חשיבות רבה מאד לביצוע המעקב ולבחינת התפקודים הדו עיניים.
חשוב לדעת
המלצות הטיפול לתסמונת בראון, שלרוב הן ניתוחיות, קשורות בסיבה לתופעה וגם במידת חומרתה. השגחה צמודה על הילד, על התינוק, מספיקה לרוב כשמדובר בפזילה קלה יחסית. מכיוון שהפזילה יכולה להשפיע גם עם הראייה ובמיוחד על חדות הראייה, חשוב להקפיד על פיקוח צמוד כשמדובר בילדים קטנים כדי למנוע תאונות.
ההליך הניתוחי מומלץ במקרים רבים במידה והדבר איננו חולף באופן עצמוני. במקרים מסוימים יוזרקו סטרואידים ישירות אל המקום, במידה ומדובר בפזילה נרכשת בשל הליך דלקתי. הניתוח המוצע במקרים של פזילה יומלץ לרוב במצבים שבהם ישנו חוסר תיאום בין העיניים כשמסתכלים קדימה, במקרים בהם ישנה ראייה כפולה משמעותית וגם במקרים בהם הראייה הדו עינית נפגעת. כדאי לדעת – במקרים חמורים, ייתכן וידרשו מספר ניתוחים לתיקון הפזילה. בכל מקרה, בזמן זיהוי הפזילה וכבר בגיל הינקות, מומלץ לפנות ומוקדם ככל האפשר לרופא הילדים לבחינה מעמיקה יותר.