אסטיגמציה היא מצב של ליקוי ראויה הגורם לראייה מטושטשת. הוא מתרחש כשהקרנית, החלק המכסה את הצד הקדמי של העין, מקבלת צורה אסימטרית או שלעיתים נוצרת עקמומיות העדשה בתוך העין.
צורה אסימטרית של הקרנית מונעת התמקדות אור כראוי על הרשתית, כך שהמשטח רגיש לאור בחלק האחורי של העין. כתוצאה מכך, הראייה הופכת להיות מטושטשת בכל מרחק, מה שמוביל לחוסר נוחות, כאבי ראש וכאבי עיניים. רוב האנשים חווים מידה מסוימת של אסטיגמציה, ומצבים קלים בדרך כלל אינם משפיעים על הראייה ואינם דורשים טיפול.
בעיות ראייה משותפות לאסטיגמציה
אסטיגמציה מתרחשת בדרך כלל עם בעיות ראייה אחרות כגון קוצר ראייה ובעיות לראייה מרחוק. בשילוב עם מצבים אלו, נוצר ליקוי באופן עיקול העיניים והיכולת להתמקד באור. הגורם הפרטני של אסטיגמציה אינו ידוע. המצב עשוי לעבור בתורשה ובדרך כלל נוכח מלידה, אך התסמינים עשויים להיות חמורים פחות או חמורים יותר בטווח הארוך.
בדיקה אופטומטריסטית מקיפה כוללת בדיקות לאסטיגמציה. במידת הצורך, האופטומטריסט עשוי לקבוע מרשם למשקפיים או עדשות מגע לטיפול באסטיגמציה באמצעות שינוי האופן בו האור חודר לעיניים.
הגורמים לאסטיגמציה
עקמומיות הקרנית והעדשה מונעים חדירת אור ראויה לעין במצב בו האור אינו מתמקד במדויק על הרשתית בחלק האחורי של העין. במצב זה, מתרחשת עקמומיות על פני שטח הקרנית או העדשה. פני שטח הקרנית מעוצבים כמו כדור, וכשהעין אינה מסוגלת להתמקד בקרן אור על נקודה אחת, הראייה יוצאת מפוקוס בכל מרחק.
בנוסף, עקמומיות העדשה בתוך העין עשויה להשתנות וכתוצאה מכך נוצרת עלייה או ירידה באסטיגמציה. שינוי זה מתרחש בדרך כלל בגיל הבגרות ועשוי להקדים התפתחות קטרקט טבעי. לעיתים עלולה להתפתח אסטיגמציה בעקבות פציעה בעין או ניתוח עניים.
מצב זה מתרחש גם עקב מצב נדיר יחסית שנקרא קרטוקונוס, בו הקרנית הופכת בהדרגה להיות דקה, בצורת חרוט. התוצאה היא כמות גדולה של אסטיגמציה, הגורמת לירידה בראייה בה לא ניתן לטפל עם משקפיים. אנשים הסובלים ממצב זה זקוקים לעדשות מגע להשגת ראייה ברורה ובסופו של דבר עשויים להזדקק להשתלת קרנית.
תסמינים – מצב זה מוביל לראייה מטושטשת או מעוותת במידה מסוימת, בכל המרחקים. התסמינים של אסטיגמציה שאינה מטופלת הם כאבי עין וכאבי ראש, במיוחד לאחר קריאה או ביצוע משימות אחרות הכרוכות בראייה ממושכת. גם מצמוצים הם תסמין נפוץ ביותר.
אבחון אסטיגמציה
אופטומטריסט מאבחן אסטיגמציה באמצעות בדיקת עיניים מקיפה. הבדיקה מאבחנת את יכולת העיניים להתמקד באור, לשם קביעת העדשות האופטיות הדרושות לשיפור הראייה. המידע המתקבל מסדרת הבדיקות המבוצעות בהתאם לחומרת התסמינים, מאפשר לאופטומטריסט לקבוע אם אסטיגמציה נוכחת.
הוא משתמש בממצאי הבדיקות בשילוב עם בדיקות אחרות שבוצעו, על מנת לקבוע את עצמת העדשות להן זקוק המטופל על מנת לראות בבירור ובנוחות. עם השלמת הבדיקה, ניתן לדון באפשרויות הטיפול.
האופן בו אסטיגמציה מטופלת
משקפיים הם בחירת הטיפול העיקרית לאנשים הסובלים מאסטיגמציה. אפשרויות הטיפול המובילות להשבת הראייה הברורה כוללות:
משקפיים – בחירה זו מבוצעת לשיפור הראייה. המשקפיים מכילים מרשם עדשה גלילי מיוחד המפצה על אסטיגמציה, ומספק כוח נוסף בחלקים פרטניים של העדשה, לשם השגת ראיה ברורה בכל המרחקים.
עדשות מגע – מספקות תמונה בהירה יותר ממשקפיים ושדה ראייה נרחב יותר, אך היות והן מורכבות ישירות על העיניים, הן גורמות לשחיקה כתוצאה מהמגע וזקוקות לניקוי קבוע לשמירת בריאות העין. עדשות רכות רגילות אינן יעילות לטיפול באסטיגמציה, אך עדשות מגע רכות מיוחדות מטפלות בסוגי אסטיגמציה רבים. עדשות מגע נוקשות חדירות לגז ושומרות על הצורה הקבועה של הקרנית, כך שהן מפצות על הצורה הלא סדירה של הקרנית ומשפרות את הראייה.
אורתוקרטולוגיה – הליך טיפול בסדרת עדשות מגע נוקשות המעצבות מחדש את הקרנית. המטופל מרכיב עדשות מגע לתקופות מוגבלות, כגון למשך הלילה, ולאחר מכן מסיר אותן. במצב מתון של אסטיגמציה ניתן להשיג ראייה ברורה זמנית ללא עדשות לביצוע פעילויות יומיומיות. הליך זה אינו משפר את הראייה לצמיתות.
ניתוח לייזר – מטפל באסטיגמציה באמצעות עיצוב מחדש של הקרנית באמצעות הליך LASIK. ההליך מסיר רקמות מהשכבות השטחיות הפנימיות של הקרנית. הניתוח מסיר רקמות מהשכבה הפנימית של הקרנית בלבד.
במצב של אסטיגמציה, קיים מגוון נרחב של אפשרויות לטיפול בבעיית הראייה. התייעצות עם אופטומטריסט מאפשרת את בחירת הטיפול המתאים ביותר העונה על צרכי הראייה ואורח החיים.