קוצר ראייה הוא מצב המשפיע על עשרים עד שלושים אחוזים מכלל האוכלוסייה, אך הפרעת עיניים זו ניתנת לפתרון בקלות עם משקפיים, עדשות מגע או ניתוח.
אנשים הסובלים מקוצר ראייה מתקשים לראות עצמים רחוקים, אך עשויים לראות בבירור עצמים קרובים. לדוגמא, אדם עם קוצר ראייה עשוי שלא להיות מסוגל לראות שלטי דרכים עד שהוא נמצא מטרים ספורים מהם.
הגורמים לקוצר ראייה
אנשים הסובלים מקוצר ראייה, חווים מצב בו עיקול קרן האור החודרת לעיניהם, פועלת באופן שגוי ואינה מאפשרת שידור תמונות למוח. גלגל העין שלהם ארוך מידי, או שהקרנית שלהם עקמומית מידי, כך שהאור החודר לעין פועל באופן משובש.
תסמינים – אנשים הסובלים מקוצר ראייה מרבים להתלונן על כאבי ראש, לחץ בעיניים, מצמוץ או עייפות במהלך נהיגה, פעילויות ספורט, או חוסר יכולת לראות בבירור עצמים רחוקים.
אבחון – מצב זה ניתן לאבחון בקלות באמצעות בדיקות עיניים רגילות המבוצעות על ידי רופא עיניים.
שליטה על קוצר ראייה
למרות שעדיין לא התגלתה תרופה לקוצר ראייה, רופא העיניים יציע מספר טיפולים להאטת התקדמות הבעיה. משקפיים, עדשות מגע או ניתוח לייזר לתיקון הראייה, מטפלים בקוצר ראייה. בהתאם למידת קוצר הראייה, נקבע המרשם למשקפיים או לעדשות המגע. ככל שהמספר גבוה יותר, כך תהיינה העדשות חזקות יותר.
טיפולים אלו עשויים לגרום לשינויים במבנה התמקדות העין כדי להפחית מתח ועייפות הקשורים בהתפתחות והתקדמות קוצר הראייה, כך שניתן יהיה למנוע החמרת בעיות עיניים או מחלות עיניים כגון קטרקט או אף רשתית מנותקת.
ארבעה סוגי טיפולים המבוצעים כיום יעילים לשליטה בקוצר ראייה, וכוללים טיפות עיניים אטרופין; עדשות מגע מולטיפוקליות; אורתוקרטולוגיה; ומשקפי ראייה מולטיפוקליים.
טיפות עיניים אטרופין – משמשות במשך שנים רבות לבקרת קוצר ראייה. זוהי תרופה המשמשת להרחבת האישון כדי לשפר את מנגנון ההתמקדות בעיניים. שימוש נפוץ באטרופין מבוצע כיום לשם הפחתת כאבי עיניים הקשורים לסוגים מסוימים של קוצר ראייה.
אורתוקולוגיה – שימוש בעדשות מגע חדירות גז, שתוכננו במיוחד להרכבה במהלך השינה בלילה, כדי לטפל בקוצר ראייה ובעיות ראייה אחרות, כך שניתן יהיה להפחית את הצורך בשימוש במשקפיים ובעדשות מגע במהלך שעות הערות. רופאי עיניים מתייחסים לעדשות אלו כאל עדשות המעצבות מחדש את הקרנית.
עדשות מגע מולטיפוקליות – עדשות מיוחדות המטפלות בפרסביופיה ובקוצר ראייה מרחוק ומקרוב.
משקפיים מולטיפוקליים – נבדקו במחקרים ליעילותם בשליטה בקוצר ראייה, אך התוצאות היו מרשימות פחות בהשוואה להשפעות עדשות מגע מולטיפוקליות. בהשוואה לעדשות רגילות לטיפול בקוצר ראייה, הם משפיעים באופן מועט על קוצר הראייה, ללא השפעה משמעותית לטווח הארוך.
סוגי ניתוחים לטיפול בקוצר ראייה
ניתוח לייזר לתיקון הראייה מפחית או אפילו מחסל את התלות בעדשות מגע או במשקפיים. ההליכים הנפוצים ביותר לקוצר ראייה המתבצעים באמצעות ניתוחי לייזר, כוללים:
הסרת שכבת רקמת הקרנית – הליך זה גורם להשטחת הקרנית ומאפשר לקרני האור להתמקד קרוב יותר לרשתית או אף עליה.
ניתוח לאסיק – הליך לייזר המשמש לחיתוך החלק העליון של הקרנית, הסרת חלק ממנה והשבתה למקומה. זהו ההליך הנפוץ ביותר לתיקון קוצר ראייה.
טבעות קרניות – טבעות פלסטיק קרניות מושתלות לעין כדי לשנות את צורת הקרנית. אחד היתרונות של הליך זה הוא שהטבעות ניתנות להותרה בעין באופן קבוע, וניתן להסירן במקרה של בעיה, או כשיש צורך להתאימן או לשנות את המרשם.