רבים לא יודעים זאת, אבל במדינת ישראל קיים היחס הגבוה ביותר בין רופאי עיניים לאוכלוסייה הכללית כשנכון לכתיבת שורות אלה פועלים בישראל 700 רופאי עיניים סך הכול.
התמחות ברפואת עיניים אורכת כחמש שנים תמימות ונחשבת לאחת מההתמחויות המבוקשות ביותר לצד רפואת עור ומין והתמחות בתחום הכירורגיה הפלסטית.
רפואת עיניים או אופתלמולוגיה בלעז, היא תחום רפואי שעוסק בפגמים ביכולת הראייה ובמחלות שונות שפוגעות בעיניים.
ישנם רופאי עיניים שמתמחים בנושאים שונים כמו למשל רופאי עיניים שמתמחים בילדים, בממשק שבין המוח לעיניים (תחום זה נקרא נוירואופתלמולוגיה), בעדשה, ברשתית, בקרנית ועוד.
מה בין רופא עיניים, אופטיקאי ואופטומטריסט?
כיום קיים בלבול רב בין שלושה נושאי תפקידים: אופטיקאי, אופטומטריסט ורופא עיניים. מדובר על שלושה מקצעות שונים לחלוטין למרות שכולם קשורים למערכת הראייה.
האופטיקאי הוא למעשה טכנאי המשקפיים שתפקידו להכין משקפיים לפי מרשם (אחראי למשל לחיתוך וליטוש העדשות והתאמתן למסגרת) ואילו האופטומטריסט הוא איש המקצוע שמטרתו לאבחן את בעיית הראייה ולהתאים ללקוחות שלו את המשקפיים או את עדשות המגע המתאימות להם.
רופא עיניים לרוב לא עוסק בהתאמה של משקפיים או עדשות מגע ומתמקד יותר בפתולוגיות של העין כמו למשל במקרים של היפרדות הרשתית, קטרקט, סרטן העין, בצקת בקרנית ועוד.
במקרים מסוימים אופטומטריסט מסוגל לזהות פתולוגיות שונות ובעקבות כך להפנות את הלקוח לבדיקה של רופא עיניים אך אינו מוסמך לטפל בבעיות אלו בעצמו. רופא עיניים מוסמך לאבחן פתולוגיות בעין, לרשום מרשמים לתרופות וכן לבצע ניתוחים בעין בהתאם לצורך.
התמחות ברפואת עיניים בישראל
במהלך חמשת שנות ההתמחות המתמחה עובר בין מחלקות ומרפאות העיניים השונות (פזילה, קטרקט ועוד) כשחצי שנה מהלימודים מוקדשת לסיור בין מחלקות אחרות שאינן קשורות ישירות לבריאות העין וחצי שנה נוספת מוקדשת לכתיבת עבודת מחקר שקשורה לבריאות העין.
ההיסטוריה של רפואת העיניים
ישנם רבים שמאמינים כי רופא עיניים הוא מקצוע מודרני גרידא אך כיום אנחנו יודעים כי מדובר על טעות רווחת ותו לא. למעשה ישנן עדויות רבות לכך שמדובר על מקצוע עתיק ביותר כשהעדויות הראשונות לפעילותם של רופאי העיניים בעולם נמצאו בהודו העתיקה. כבר בשנת 800 לפני הספירה נכתב הספר סושורוטה סאמהיטה על ידי המנתח סושורוטה שבו תוארו לא רק שבעים ושש מחלות עיניים שונות אלא גם סוגים שונים של טכניקות ניתוח עיניים וכלי ניתוח.
במשך אלף שנה החל מימי היפוקרטס ועד לימי פאולוס נכתבו ביוון חמישה ספרים בנושא רפואת עיניים וכיום ידוע על שלושים ושישה ספרים שונים בנושא זה שנכתבו על ידי המדענים הפרסים והערבים בתקופת ימי הביניים.