הלחמית של העין היא הקרום השקוף והדק שמצפה את לובן העין וכן את החלק הפנימי של העפעף. בשפה המקצועית דלקת הלחמית נקראת Conjunctivitis ומצב זה יכול להיגרם כתוצאה ממגוון רחב ביותר של גורמים שונים. בין היתר הדלקת יכולה להופיע על רקע של זיהום חיידקי, על רקע של זיהום ויראלי, על רקע של מחלות אוטואימוניות שונות כמו למשל קרוהן או דלקת מפרקים שגרונית, על רקע של הרכבה ממושכת של עדשות מגע ועוד.
בנוסף לכך דלקת הלחמית יכולה להופיע כתגובה אלרגית לחומרים אלרגניים שונים כמו למשל פרוות בעלי חיים או אבקני פרחים, להתרחש לאחר ניתוח בעין או כל סוג אחר של טראומה לעין ועוד.
מה הם התסמינים של דלקת הלחמית?
התסמין הראשון של דלקת הלחמית הוא אדמומיות שנגרמת כתוצאה מהתרחבות של כלי הדם בעין. אדמומיות זו הובילה לכך שלעתים קרובות דלקת בלחמית מכונה מחלת העין האדומה. בנוסף לתסמין זה החולים בדלקת הלחמית עלולים לסבול גם מגרד בעין או מתחושת צריבה בעין, מנפיחות באזור העין ובעפעפיים, מהפרשה מוגברת של דמעות ועוד.
במקרים מסוימים התסמינים יכולים להעיד על הגורם לדלקת. כך למשל בדרך כלל בדלקת הלחמית שמופיעה על רקע של זיהום ויראלי החולים יסבלו מהפרשות שקופות או בהירות בעין אחת בלבד לעומת ההפרשות הצהובות או הירקרקות שיופיעו בשתי העיניים שיותר מאפיינות את החולים בדלקת הלחמית שהתרחשה על רקע של זיהום חיידקי.
דלקת הלחמית שהופיעה על רקע אלרגי בדרך כלל תלווה בהפרשות מהאף וכן בתחושות של גרד עז בעיניים ובהפרשה מוגברת של דמעות משתי העיניים.
כיצד מאבחנים את המחלה?
האבחנה מתקבלת ראשית לפי התסמינים האופייניים שהוזכרו לעיל ושנית על ידי שלילת מצבים אחרים שיכולים היו לבוא לידי ביטוי בתסמינים אלו כמו למשל חדירה של גוף זר לעין. בנוסף לכך ייתכן שהרופא ייקח דוגמית מההפרשות העיניות על מנת לבצע בחינה מדויקת יותר של הגורם למחלה.
טיפול בדלקת הלחמית
מאחר וישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל למחלה, בהתאם לכך ישנו מגוון של טיפולים שניתנים בהתאם לגורם הספציפי שהוביל להתפרצות המחלה במטופל. כך למשל במידה ומתברר בבדיקה שהדלקת הופיעה על רקע אלרגי, ייתכן מאוד שהרופא ישתמש בטיפות עיניים שמכילות חומרים אנטי היסטמינים אך במידה ומדובר על דלקת עיניים על רקע של זיהום בקטריאלי הרי שההעדפה תהיה לטיפול עיניים או למשחות עיניים אנטיביוטיות בהתאם לסוג החיידק שגרם לזיהום.
דלקת הלחמית על רקע של זיהום נגיפי לרוב תדרוש טיפול סימפטומטי בלבד אם כי לעתים גם במצבים כאלו יבחר הרופא להעניק טיפול אנטיביוטי על מנת למנוע קיום של זיהום משני למחלה הוויראלית הראשונית.
יש לציין כי קיימים טיפולים אלטרנטיביים רבים לדלקת הלחמית שכוללים שימוש בתרופות סבתא להכנה ביתית אך חלק ניכר מהטיפולים האלו לא רק שאינם מביאים להקלה במידת החומרה של הסימפטומים אלא שישנם טיפולים אלטרנטיביים שעלולים להחמיר את התסמינים. אי לכך מומלץ תמיד להיצמד להנחיות של רופא העיניים וליידע אותו בנוגע לכל טיפול אלטרנטיבי שהמטופל מתכוון לעבור.
מניעה של דלקת הלחמית
חלק חשוב ביותר בהתמודדות עם המחלה הוא מניעה שלה ומניעת ההחמרה שלה. כך למשל אם מדובר על דלקת שהופיעה על רקע הרכבת עדשות מגע לאורך זמן רב ההמלצה היא להימנע מהרכבה ממושכת והקפדה על חיטוי תדיר ואיכותי של העדשות.
במידה והדלקת מופיעה על רקע של חשיפה לאלרגנים יש לזהות את האלרגניים הספציפיים שמביאים להתפרצות הדלקת בחולה ולעשות ככל האפשר על מנת להימנע מחשיפה עתידית לאלרגן.
באופן דומה על מנת למנוע זיהום ויראלי או חיידקי מומלץ להימנע משימוש בחומרי איפור משותפים כמו למשל בחנויות הקוסמטיקה וכן יש להימנע משימוש במגבות או מצעים שבהם עשה שימוש אדם שסובל מדלקת. בכל מקרה ההמלצה היא להימנע ממגע בעיניים עם הידיים ובמידה ומעוניינים לגעת בעין יש לשטוף את הידיים באופן יסודי.
בנוסף לכך מומלץ מאוד להימנע משפשוף ידני של העיניים גם אם הדלקת מובילה לתחושת גרד ותחת זאת להעדיף לעשות שימוש בטיפות עיניים מרגיעות.
קראו על עוד תסמונת ממקור אוטואימוני שפוגעת בעפעפיים – מיאסטינה גרביס