מהי גלאוקומה?
גלאוקומה היא שם כולל לקבוצת מחלות שבהן מתרחשת פגיעה בעצב הראייה שיכולה במקרים מסוימים לגרום לעיוורון ואף נחשבת לגורם השני בשכיחותו לעיוורון.
כך למשל, בארצות הברית ישנם כמאה ועשרים אלף עיוורים כתוצאה מגלאוקומה המהווים כעשרה אחוזים מכלל העיוורים במדינה. בישראל ישנם מעל לחמישים אלף חולי גלאוקומה ועל פי הסברה בכל שנה מצטרפים אליהם כ-6,000 חולים חדשים.
המחלה נגרמת כתוצאה מלחץ תוך עיני הנובע מניקוז לא תקין של נוזלים מהעין. הדבר הזה עלול לגרום לפגיעה בסיבים של עצב הראייה המקשרים בין העין למוח ומעבירים מידע.
גורמי סיכון
גיל: גלאוקומה נפוצה ביותר בגילאים מאוחרים ובפרט בקרב קשישים מעל גיל 80. עם זאת, יכולת ניקוז הנוזלים של העין יורדת כבר מגיל 40 ולכן מומלץ להתחיל עם בדיקות עיניים אחת לשנתיים שלוש מנקודה זו.
מין: נשים סובלות מגלאוקומה בשכיחות גבוהה פי 2-3 בהשוואה לגברים.
לרוב מדובר בסוג מסוים של גלאוקומה שנקראת גלאוקומה של זווית פתוחה.
מוצא: אנשים שמוצאם מאפריקה נמצאים בסיכון מוגבר יותר.
מצבי רקע: מחלות כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, קוצר ראייה וניתוחי עיניים קודמים מגבירים את הסיכוי לגלאוקומה.
תסמינים וסימנים מקדימים
ראשית, חשוב לציין כי ישנם שני סוגים עיקריים של גלאוקומה: גלאוקומה ראשונית רחבת זווית וגלאוקומה חריפה צרת זווית.
הראשונה והשכיחה ביותר היא כרונית ואינה קשורה לגורמי מחלה אחרים. הסוג השני הוא פתאומי וניתן לטיפול על ידי רופאי עיניים.
במקרים של גלאוקומה רחבת זווית, תתרחש פגיעה איטית והדרגתית בעצב הראייה ובשדה הראייה. בהרבה מקרים הסובלים מהבעיה כלל לא ירגישו בהידרדרות הראייה עד לשלב של פגיעה משמעותית.
מנגד, בגלאוקומה חריפה צרת זווית ישנה ירידה חדה ופתאומית בראייה המלווה בתסמינים נוספים כמו אדמומיות של העין, כאבי ראש, בחילות והקאות.
איך מאבחנים גלאוקומה?
אבחון גלאוקומה מתבצע על ידי בדיקת אופטומטריסט באמצעות מספר בדיקות שמטרתן לזהות את המחלה מוקדם ככל האפשר ולמנוע נזק בלתי הפיך לראייה. הבדיקה העיקרית כוללת מדידת לחץ תוך-עיני, הגורם המרכזי של המחלה כאמור. בעזרת מכשיר מיוחד שנקרא טונומטר, ניתן לבדוק את הלחץ בתוך העין ולזהות חריגות. בנוסף, לרוב בודקים גם את זווית העין (גונו סקופיה) כדי לקבוע האם הגלאוקומה היא מסוג זווית רחבה או צרה. בדיקה נוספת כוללת בדיקת עצב הראייה באמצעות מצלמה מיוחדת שמספקת תמונה של עצב הראייה ומאפשרת לבדוק אם יש נזק. לרוב מקובל גם לבצע בדיקות ראייה כדי לזהות פגיעה אפשרית בשדה הראייה ההיקפי. שילוב כל הבדיקות האלו עוזר לרופאי עיניים לקבל תמונה מלאה ולאבחן גלאוקומה במדויק.
המאמר נכתב בשיתוף אופטיקה טל.