בדיקת טונומטריה (בדיקת לחץ תוך עיני בעברית) היא בדיקה שמיועדת לאבחן עלייה בלחץ התוך עיני שמהווה גורם סיכון או עדות למחלת הגלאוקומה.
בדרך כלל נהוג לבצע את הבדיקה בעזרת מכשיר שנקרא טונומטר על שם גולדמן שמודד את הלחץ באופן עקיף.
המכשיר מוצמד לעין הנבדקת ומייצר לחץ שגורם להשטחה של הקרנית. המכשיר מודד את עובי הקרנית ואת מידת הקמירות שלה ומחשב לפי הנתונים את רמת הלחץ התוך עיני.
באילו מצבים יש לבצע בדיקת טונומטריה?
גלגל העין הוא כדור שמחולק למספר מדורים נפרדים. בכל מדור ישנו נוזל שתפקידו לספק חומרי הזנה וחמצן לחלקה הקדמי של עדשת העין ולחלקה האחורי של הקרנית.
באופן טבעי הנוזל יוצר לחץ שנקרא הלחץ התוך עיני שמאפשר את השמירה על המבנה הכדורי המיוחד של העין. גובה הלחץ הוא פונקציה של ההפרש בין קצב ייצור הנוזל לבין קצב ניקוז הנוזל מזווית העין.
כאשר באזור מסוים בנתיבי הניקוז של הנוזל מתרחשת חסימה או הפרעה כלשהי, הנוזל עלול להצטבר ביתר כיוון שהוא מיוצר ומופרש ללא הפסקה. בעקבות זאת הלחץ עלול להיות גבוה מאוד ועשויה להתפתח מחלת הגלאוקומה.
המחלה יכולה לבוא לידי ביטוי בצמצום של שדה הראייה, בפגיעה בעצב הראייה ואף עלולה להוביל לעיוורון בעין הפגועה.
לאור כל זאת יש לבצע את הבדיקה בכל מצב שבו מופיעים תסמינים שונים שיש בהם כדי להעיד על עלייה ברמת הלחץ התוך עיני וכן יש לבצע אותה באנשים שנמצאים בסיכון לחלות בגלאוקומה או באנשים שסובלים מגלאוקומה ונמצאים במהלך טיפול על מנת להעריך את מידת ההשפעה של הטיפול שניתן להם.
כיצד מבוצעת הבדיקה?
במידה והבדיקה מבוצעת במבוגרים לפני ביצוע הבדיקה יהיה צורך לאלחש את העין באמצעות טיפות מאלחשות אך במידה והיא מבוצעת בתינוקות, לרוב יהיה צורך להרדים את הנבדק.
זאת מכיוון שלמרות שמדובר בבדיקה קצרה מאוד שלרוב לא נמשכת יותר משתי דקות, עדיין נדרש שיתוף פעולה מצד הנבדק. כמו כן הרופא יטפטף לעין הנבדקת נוזל צהוב שנקרא פלואורסצין.
לאחר שהעין מאולחשת או שהנבדק מורדם, הטונומטר יקרין אור בגוון כחול לכיוון העין תוך כדי שהוא יוצמד אליה. המכשיר יפעיל באופן הדרגתי לחץ שילך ויגדל לאורך ביצוע הבדיקה. לאורך ביצוע הבדיקה המכשיר ירשום את מידת הלחץ ואת מידת התקמרות הקרנית בזמן אמת.
לאחר שהבדיקה תסתיים חשוב להימנע מלנהוג ברכב כיוון שהטיפות גורמות לטשטוש הראייה. ניתן להמתין עד שהשפעתן תפוג או פשוט להיעזר בחבר או בבן משפחה על מנת לשוב הביתה. סך הכול מדובר על בדיקה לא מסוכנת ונטולת תופעות לוואי אם כי יש לציין שהיא כרוכה באי נעימות קלה בעין.
מה ניתן ללמוד מהתוצאות?
התוצאות מפוענחות בנפרד עבור כל עין. במידה ונמצא כי קיים לחץ גבוה בתוך העין שלא הופיע קודם לרוב יהיה צורך לבצע בדיקות המשך כמו למשל בדיקת זווית העין שבה ניתן יהיה לאבחן הפרעות בניקוז הנוזל או בדיקות אחרות. כמו כן יהיה צורך להשוות את הלחץ שנמדד בבדיקה לממצאים שעלו בבדיקות טונומטריה קודמות במידה ואכן התקיימו.
מיד לאחר סיום הבדיקה יוכל המטופל לקבל לידיו את התוצאות.